Er zijn momenteel verschillende soorten haarden te koop waarmee u comfortabel en gezellig uw huis kunt verwarmen je kunt een mooie gashaard, houtkachel of open haard.

In onze tekst hieronder maken wij geen onderscheid van de verschillende soorten maar spreken wij over haarden in het algemeen en een kleine impressie waar u rekening mee dient te houden als u luchtdicht/kierdicht wilt gaan bouwen in combinatie met een haard. 

In de praktijk zien wij heel veel mooie huizen die gebouwd worden en allemaal worden deze voorzien van een lekkere knusse haard.

Het enige nadeel van deze haarden is dat er heel veel op de markt zijn die niet gebouwd zijn om geplaatst te worden in een energiezuinige woning, zonder dat er aanvullende afdichtingen zijn aangebracht in de schil van de woning (de jas van het huis), dit om de openingen die er gemaakt wordt door het plaatsen van een haard die niet luchtdicht is te ondervangen in de EPC of BENG.

Wanneer je ervoor kiest om een haard te plaatsen zorg er altijd voor dat het bekend is bij de verkoper in wat voor een soort huis deze komt te staan en zorg ervoor dat er altijd de correcte documentatie bij zit, zodat u zeker weet dat uw haard niet de veroorzaker wordt van een probleem in de EPC of BENG.

Daarnaast dient men bij een balansventilatiesysteem altijd rekening te houden met de luchtstroming.

Omdat de balans tussen aan- en afvoer van lucht bij een balansventilatiesysteem zeer gevoelig is moeten de af- en toevoerkanalen van de haard volledig luchtdicht zijn. Kies daarom altijd voor een 100% ruimteonafhankelijke haard en zorg ervoor dat dit ook aangetoond is in de documentatie.

Dit houdt in dat er geen toevoerlucht vanuit de ruimte de open haard in mag kunnen treden.

Als er sprake is dat er een haard gaat worden geplaatst in uw woning of natuurlijk de woning die u bouwt neem hier dan tijdig contact mee over op met uw blowerdoor specialist. Dit zodat het onderzoek ten alle tijd goed kan worden uitgevoerd en alle partijen tot een zo goed mogelijk resultaat komen voor uw nieuwe woning.

Hieronder ziet u een video waarbij wij een rookproef uitvoeren tijdens een Qv10/blowerdoor/kier-infiltratieonderzoek. 

Voorafgaand is er geen kennisgegeven over de haard en dit is het effect wat het kan hebben op je lekverlies van de woning.