In hele simpele verwoording is een Blowerdoor of Qv10 test een controle moment waarbij de gebouwschil (de jas van het huis) wordt gecontroleerd op lucht uit- en intreding.


Hoe beter luchtdicht je gebouwschil is gebouwd (dit kan bij nieuwbouw of renovatie) hoe minder lekverlies je hebt naar buiten waardoor je verwarmingskosten omlaag zullen gaan.

Dit is aan elkaar gekoppeld doordat je minder koude lucht wat naar binnen komt hoeft te verwarmen en minder warmte lucht kwijtraakt.

Natuurkundig is de materie heel simpel en kort samen te vatten:

Warme lucht gaat naar koud lucht.

Dit zorgt er dus ook voor dat wanneer de warme lucht uit je woning naar buiten vertrekt er ruimte is voor koude lucht om zijn intreden te maken in uw warme huis.

Deze koude lucht zorgt ervoor dat uw verwarming weer gaat verwarmen en hierdoor stijgen uw kosten aangezien niemand het graag koud heeft in zijn/haar eigen huis.

Wist u dat het in de zomer hetzelfde gebeurt, de koude lucht wilt naar buiten waardoor het via uw openingen naar buiten treedt en langzaam je huis opwarmt. 

Dus met een goede kierdichting hoef je ook minder je huis te koelen en blijft het beter leefbaar in de hitte.

Rechts ziet u verschillende knoppen waar u op kunt drukken om de verschillende fases van een luchtdichtheidstest/ blowerdoortest/ Qv10-test te lezen.

Hierbij is het natuurlijk van belang dat geen enkel huis hetzelfde is en hierdoor er altijd dingen anders kunnen zijn in uw woning.

Wees hier niet om gevreesd en neem contact met ons op en wij kunnen u zo volledig mogelijk begeleiden bij het zo luchtdicht en energiezuinig mogelijk maken van uw huis.